TAMA PROJECT in Jerusalem 
Shmuel HaNagid Street

Project Developers – NOF HANAGID
v1 fix 011121b.jpg

The original building, constructed in the 1970’s, was elegant and prestigious. The TAMA building plans enabled the addition of another two floors atop the existing structure, plus the expansion of size and inclusion of Security Rooms in the existing apartments. The developers identified the potential of both the plot and the building and defined a program for remodeling it into a Boutique style building of luxury apartments. The end result of this ongoing project will be a beautifully elegant building, designed and finished at the highest level of quality.

 

Our aim is to preserve the “language” and “look” of the original building. Therefore, the structural enlargements to the existing apartments will only be added to the sides without changing the frontal exterior - with the exception of a few design touches to refresh and enhance its appearance and the necessary removal of unsightly infrastructure (e.g. plumbing pipes, air-conditioners, pergolas etc.) that had been rather thoughtlessly attached to the exterior over the intervening years.

 

The architectural language of the original building incorporated very large glass “showcase” doors  facing the street. In the new plans, we have kept both the position and dimensions of these doors on the existing floors, but have enhanced the design to give the “illusion” of greater height that flatters the façade.

v2 011121b.jpg

In contrast to the “showcase” doors on the existing floors; those of the two new floors will be placed at the corners of the building to enable a much wider and better view of the lovely surrounding urban scenery.

 

On the top floor is an installation of coated aluminum sheets with a COR-TEN finish that eliminates the need for painting (COR-TEN is a steel alloy with a rust-like appearance)  - with traditional Jerusalem stone underneath. On one hand, the position of the  “showcase” doors on the new floors defines the passage between the original building  and the new additions – while on the other, the use of  COR-TEN on the top floor only, with the Jerusalem stone beneath, gives a smooth feeling of continuity and these highly specialized materials retain the sequence and flow while remaining consistent with the architectural language and affording an overall exterior design that fluctuates from heavy to light.    

 

The COR-TEN surfaces on the additions to the sides of the building – versus the stone – define the division of functions within.  In intimate areas, such as bedrooms, the windows are smaller and their surrounds are covered with the traditional Jerusalem stone. In communal areas there is a more “eye-catching” appearance due to both the large “showcase” doors and COR-TEN sheets. To the layman, it may just look like a modern grid, but to those initiated in the intricacies of design, it is apparent that this contributes to an interesting connection between the exterior and the interior.  

 

The entry door to the building has undergone a visual heightening effect without changing the essence of the original entrance. A covered and sheltered area is created, giving the illusion of a very tall door aided  by the block of COR-TEN hanging above it.  The use of “warm” materials such as wooden slats interlaced with dark aluminium offer a feeling of intimacy.  They face the entrance creating an extremely elegant, contemporary and  “trendy” appearance.

 

The existing balconies will be completely renovated. Very light and minimalistic railings with delicate and elegant detail will protect any crumbling of the exterior façade.  

 

Parking space is always a challenge for Tama projects, because although space is limited, the urban area is governed by regulations that demand an increase in the number of available parking spaces for residents. Therefore a system of parking-multipliers will be installed to the far side of the front of the building.

Join my mailing list

Thanks for submitting!